Колеги здравейте от мене.
От началото на пролетта таз 2011-та година имам Вектра В 1,6 16В (цял фар) произведена в края на 1999г регестрирана пак тогава в Италия. има 100-ца на страничната лайсна и надпис на праговете на двете предни врати. Казват че е била юбилейна обаче какво точно ще рече това така и не разбрах. Както и да е. Имам едно питане към вас и ако някои може да каже ще съм много доволен.
Работата на климатроника ме интересува....
До колкото знам тои работи на принципа сравняване на две показания на датчици единия в купето и единия извън купето. Давам пример... отвън е 35грд а вътре климатроника е нагласен на 22грд. Тогава се вкл компресора и започва да охлажда купето до достигане на 22грд и тогава вентилатора спира да работи (може би и компресора), ако темп пак се покачи в купето пак се задейства вентилатора.
Пак пример... лятото,,,навън е 35грд , климатроника е на 28грд...купето се охлажда но вечер темп пада навънка и е вече 23грд.... мисля че следва да се пусне парното...?
Та на въпроса. Какво всъшност става при отопленияе на купето и защо като вкл климатроника ми се задейства компресора (това го чувам добре и затормозяването на двигателя). Какво точно става и защо всичко минава пак през компресора? Изобщо има ли нещо общо със стария вид отопление чрез малко радиаторче в къпето с вентилатор?
Другото.... защо лятото като си спра климатроника в движение след охлаждане на купето клапите на управления на въздуха така се преместват че винаги имам парно и ми грее яката.... може ли така да се нагласят клапите че при спрян климатроник да си влиза свободно въздух от отвънка?
На други коли с климатроници съм виждал бутон "снежинка" за спиране на компресора или аз вече не знам какво, а на вектрята няма такова...
Надявам се че ме разбрахте какво искам да знам...
чао за сега....